Vuonna 1950 julkaistu Lauri Viidan "Moreeni" loi pohjaa Pispalan myyttiselle maineelle. 1950-luvun kuluessa uusia merkittäviä kaunokirjallisia Pispala-kuvauksia ei kuitenkaan enää ilmestynyt. Tämä saattoi johtua kirjallisuuden kentällä ajan modernistisesta hengestä, joka ei ollut suotuisa harjun elämää kuvaavalle työläiskirjallisuudelle. Kirjallinen eliitti janosi muotokokeiluja, ei tarinoita elävästä elämästä. Tämä muuttui vuosikymmen vaihtuessa. 1960– ja 1970-lukuja voidaankin pitää "Pispala-kirjallisuuden" kulta-aikana ja tämän aikakauden aloitti itseoikeutetusti Tauno Kaukonen teoksellaan "Klaani".
Klaani oli julkaisuvuotensa kirjallisuustapaus, voittaen tällöin muun muassa Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon. Teos kuvaa Sammakoiden sukua, joka elää nimeämättömän kaupungin esikaupunkialueella. Esikaupunkialueen esikuva on ollut eittämättä Pispala (tämän on vahvistanut myös Kaukosen poika eräässä haastattelussa). Nykytermein Klaania voi kuvata tarinaksi ylisukupolvisesta huono-osaisuudesta. Siinä keskiössä on Sammakoiden nuorin vesa, Aleksanteri Suuri Sammakko, joka pyristelee vaivalloisesti irti sukunsa rikollisesta perinnöstä. Niin Aleksanterin isä kuin setäkin ovat paatuneita lainrikkojia ja konflikti Sammakoiden suvun sekä järjestäytyneen yhteiskunnan välillä on tarinassa alati läsnä. Aikalaiskritiikeissä Kaukosen tapa kuvata kaupunkilaisköyhälistön pohjakerroksia nähtiin ainutlaatuisen asiantuntevana ja ennen kaikkea hellänä. Alkoholin ja kokonaisvaltaisen pahoinvoinnin keskeltä saattoi aistia vahvan solidaarisuuden tunteen Sammakoiden välillä. 1960-luku oli saanut Kaukosesta, itsekin rankan elämän eläneestä työläiskirjailijasta, oivan laitapuolen kulkijoiden kuvaajan.
Todettakoon, että Pispala nousee esiin myös Klaanista tehdyn elokuvaversion yhteydessä. Mika Kaurismäen ohjaama elokuva vuodelta 1984 on kiistatta yksi suomalaisen elokuvahistorian hienoimmista Pispalanharjun kuvauksista.
Teos ja elokuva ovat lainattavissa Pispalan kirjastosta!