perjantai 2. kesäkuuta 2023

KAUNOKIRJALLISUUDEN PISPALA OSA VII: Entäs sitten, Leevi (1965)


Lauri Viidan toista romaania, viisitoista vuotta Moreenin jälkeen ilmestynyttä "Entäs sitten, Leeviä", varjostaa Viidan traaginen kohtalo. Teoksen oli määrä olla ensimmäinen osa trilogiasta, mutta joulukuussa 1965, vain hetki teoksen julkaisemisen jälkeen, Viita menehtyi auto-onnettomuudessa. Leevin tarina jäi näin pelkäksi esiosaksi jostain, joka olisi saattanut olla Suuri Suomalainen Kehityskertomus.

Teoksen päähenkilö on 19-vuotias työläisperheen runoilijapoika Leevi, joka käy oppikoulua, kirjoittaa runoja, tuskailee romaanikäsikirjoituksen kanssa ja elää voimallisesti nuoruuttaan. Tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun pula-aikaan. Teoksessa keskiössä ovat Leevin kontaktit vastakkaiseen sukupolveen sekä pitkät filosofiset pohdiskelut elämästä ja kirjallisuuden roolista maailmankaikkeudessa. Teos on niin sanotusti metafiktiivinen, eli romaanissa pohditaan henkilöhahmojen välityksellä kirjailijan työtä ja niitä valintoja, joita kirjailija kirjoittaessaan tekee. Toisin sanoen Leevi pohtii samoja teemoja, joita Viita on pohtinut kirjoittaessaan Leevin tarinaa. Tässä suhteessa teoksen voi ajatella olleen aikaansa edellä, koska tämäntyyppinen kirjailijan roolin sisällyttäminen itse fiktiiviseen tekstiin nousi Suomessa suosioon vasta seuraavina vuosikymmeninä.

Teos tapahtuu nimeämättömän Sisä-Suomen kaupungin esikaupungissa, josta voi aistia Pispalan hengen. Se on osaltaan omaelämänkerrallinen; ei ole siis kaukaa haettua vetää Leevin tarinasta yhtäläisyyksiä Laurin tarinaan. Tässä mielessä valmistumaton trilogia olisikin voinut olla valtavan kiehtova matka syvälle Laurin Viidan taiteilijan identiteettiin. Tätä matkaa ei valitettavasti koskaan päästy kokemaan loppuun saakka.

Teos on lainattavissa Pispalan kirjastosta!

Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pispalan kirjaston Instagramissa 12.7.2020.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti