perjantai 9. kesäkuuta 2023

KAUNOKIRJALLISUUDEN PISPALA, OSA VIII: ...Kivi kädessä (1965)


Erkki Lepokorven esikoisteoksen "Kivi kädessä" julkaisun aikoihin Pispala alkoi vakiintua tyypilliseksi työläiskirjallisuuden miljööksi. Oikeastaan vain Helsingin Kallio ja Sörnäinen saivat tuolloin samantyyppisen kunnian esiintyä kerta toisensa jälkeen työläiskulttuurin tyyssijoina.

"Kivi kädessä" alkaa pispalalaisen Jorma Lehtosen kastetilaisuudesta. Tarina seuraa Jorman lapsuutta sekä hänen lähipiirinsä elämää 1930- ja 1940-luvun Pispalassa. Tarina loppuu jatkosodan aikaan. Teos on pienimuotoinen kehityskertomus, lasten näkökulmasta yhteiskuntakehitystä kuvailevaa sosiaaliproosaa. Suurin osa episodimaisesta teoksesta keskittyy lasten leikkien ja seikkailuiden kuvaamiseen harjun rinteillä ja läheisillä saarilla. Aikuisten maailmassa suurimman huomion saa oman tuvan rakentaminen - niin kuin niin monessa muussakin Pispala-kuvauksessa. Taustalla häämöttää kuitenkin tuleva sota ja se, miten sota vaikuttaa Jorman ja hänen läheistensä elämään.

Lepokorven 1930-luvun Pispala on sukua Lauri Viidan samana vuonna ilmestyneen "Entäs sitten Leevi" -teoksen Pispalalle. Molemmissa harju antaa raamit lasten/nuorten elämänilolle ilman, että alueen erityislaatuisuutta nostettaisiin tarinan keskiöön. Todettakoon vielä, että Viidan tavoin Lepokorvelle Pispala oli ympäristö, joka toistuu kuvauskohteena läpi hänen kirjailijanuransa.

Teos on lainattavissa Pispalan kirjastosta!

Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pispalan kirjaston Instagramissa 20.7.2020.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti