torstai 16. maaliskuuta 2023

KAUNOKIRJALLISUUDEN PISPALA OSA II: Aarne Kalske (1923)



Toivo Kari oli Pispalan Työväenyhdistyksen aktiivi 1910- ja 1920-luvulla. Hänen (nimimerkillä T.E. Kivipelto) kirjoittama näytelmä "Aarne Kalske" kertoo sisällissodan ajasta.

Näytelmää esitettiin muun muassa Pispalan työväentalolla vuonna 1922 ennen kuin viranomaiset kielsivät sen esittämisen. Kielto johtui näytelmän väitetystä kritiikistä suojeluskuntia kohtaan. Toisin sanoen sisällissodan voittajat eivät pitäneet Karin/Kivipellon tavasta kuvata vuoden 1918 tapahtumia. Näytelmässä seurataan työmies Aarne Kalskeen elämää sisällissotaa edeltävänä vuonna ja Kalskeen sisällissodan aikaista toimintaa kapinajohtajana. Henkilöhahmoja ovat niin tehtaan työläiset kuin johtoporraskin, työläiseen rakastunut "tehtaantirehtöörin tytär" mukaanluettuna.

Näytelmä voidaan pitää varhaisena dramatisoituna analyysinä sisällissodasta työväenluokkaisesta näkökulmasta katsottuna. Siinä ei yksinomaan glorifioida työväenluokan taistelua, vaan nostetaan esiin niin valkoisten kuin punaistenkin toiminnan varjopuolia.

Näytelmän tapahtumapaikaksi ei voi suoranaisesti tunnistaa Pispalaa, mutta tapahtumien keskipisteessä olevat työläiset asuvat "lähellä kaupunkia, tiheällä asutusseudulla" ja työskentelevät "järvenrannalla sijaitsevassa tehtaassa, jonka piiriin kuuluu kartanoalue (Lielahti?)". Yhtä kaikki, tarina on kuin enne siitä, miten sota ja luokkakonflikti tullaan liittämään Pispalaan tulevien vuosikymmenten aikana. Aarne Kalske saattaa olla ensimmäinen fiktiivinen kertomus, jonka yhteydessä Pispala nousee esiin kapinakevään kohdalla. Tästä lähtien Pispala ja sisällissota ovat kulkeneet käsi kädessä aina 2000-luvulle asti. Se on syvällinen, jossain suhteessa ehkä yhä edelleen arpeutumaton osa alueen kulttuurihistoriaa.

"Aarne Kalske" on vapaasti ladattavissa Kansalliskirjaston doria.fi -tietokannasta.

Teksti on julkaistu alun perin Pispalan kirjaston Instagramissa 30.5.2020.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti