perjantai 24. maaliskuuta 2023

Marja Kyllönen: Vainajaiset

Kirjailija Marja Kyllönen
Pispalan kirjastossa.

Marja Kyllösen uusin romaani Vainajaiset ylsi vuonna 2022 Finlandia-ehdokkaaksi ja voitti Runeberg-palkinnon helmikuussa 2023. Vainajaiset on Kyllösen kolmas teos. Hänen esikoiskirjansa Lyijyuuma ilmestyi vuonna 1997 ja voitti samana vuonna Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Lisäksi Kyllöseltä on julkaistu romaani Rikot (2001) sekä kuunnelma Äänetön osakas (2008).

1950-luvun Kainuussa, nimettömäksi jäävällä paikkakunnalla, Karumaan vanha isäntä Iisakki vie siitossonni Tenhoa ja aikamiespoika Raunoa Kylmän taloon. Sukua olisi jatkettava, niin pojan kuin sonninkin. Rauno rakastuukin talon tyttäreen, tosin ei hänelle emännäksi aiottuun Maire Kustaavaan, vaan nuoreen ja kauniiseen Inariin. Aikanaan rakastavaiset saavat toisensa, jälleen Tenho-sonnin myötävaikutuksella, mutta odotuksen myötä rakkaus on ehtinyt haalistua, vuosien mittaan Inarikin on laimentunut Laimiksi.

Vainajaiset on rankka, monitasoinen romaani pahuudesta, lapsettomuudesta ja odottamisesta. Siitä, mitä olisi voinut olla. Elämänilon menetyksestä, rikkinäisistä ihmisistä.

Kuolleena syntynyt sikiö jää häilymään tämän- ja tuonpuoleiseen välimaastoon, vaikuttaa Sielunkaisena Laimin ja Raunon elämään, kyllästää kylmän ja karun maan pahuudella. Sielunkainen ei jätä rauhaan edes naapurin tyttö Herttaa, ystävää vailla olevaa koulukiusattua lasta, joka pakenee julmaa todellisuutta mielikuvitusmaailmaansa ja odottaa, että maahiset hakevat hänet kotiin. Juuri Hertan osuudet olivat kirjan raskainta luettavaa, mutta samalla myös vaikuttavimpia, kiitos hänen tarinansa lopun käänteen. Lopulta Laimin ja Raunon perheeseen syntyy kaivattu lapsi, mutta ei se iloinen ja punaposkinen pikkupoika, jota isä kaipaa.

Vainajaiset on kirja, jota on vaikea luokitella. Romaanissa viljellään runsaasti kauhuelokuvamaista kuvastoa, mutta pelkästä kauhusta ei ole kyse.

Vainajaiset ei päästä lukijaansa helpolla, jo pelkästään käsittelemiensä raskaiden aiheiden vuoksi. Pidin Vainajaisten epätavallisesta kertojaratkaisusta, jossa vuorottelee kaikkitietävä kertoja ja Sielunkainen minä-kertojana. Kerrontaa rytmittävät lehtileikkeet antavat lukijalle selkeän aikajanan, sillä Vainajaisten tapahtumat sijoittuvat useiden vuosikymmenten ajalle. Synkkyydestään huolimatta Vainajaisissa on myös oivaltavaa huumoria, erityisesti juuri näiden lehtileikkeleiden ansiosta. Kaiken synkkyyden keskellä pilkahtaa toivo: Ehkä pahuus on sittenkin voitettavissa.

Kyllösen kainuulaisesta murteesta ja kalevalaisesta poljennosta ammentava omaperäinen kieli on väkevää ja ilmaisuvoimaista, omalla tavallaan kaunista. Vahva luontokuvaus luo tunnelmaa, suon tuoksun voi miltei haistaa kirjaa lukiessaan.

Kirjailija Marja Kyllönen vieraili Tahmelan huvilalla Pispalan kirjaston järjestämässä tilaisuudessa 23.3.2023 kertomassa palkitusta kirjastaan Vainajaiset. Tallenne tapahtumasta on katsottavissa Pispalan Kirjastoyhdistyksen YouTube -kanavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti